Letoon Antik Kenti

 

Letoon Antik Kenti M.Ö. 7. yüzyıla kurulan ve tarihsel açıdan bakıldığı zaman çok büyük bir öneme sahip olan yerdir. Muğla ’da bulunan bu Antik Kent Likya için dini açıdan oldukça önemliydi. Burada bulunan tapınak, Apollo ve Artemis ’in annesi Letoya adanmıştır.

 Tapınağın çevresinde M.Ö. 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen ve Likçe, Grekçe ve Aramike olmak üzere 3 dilde kaleme alınmış bir kitabeye rastlanmıştır. Bu kitabe şu an Fethiye müzesinde ziyaretçilere sergilenmektedir. Letoon Antik Kenti bünyesinde arka kısmını bir tepeye doğru dayamış geniş bir antik tiyatro barındırmaktadır.

Letoon Antik Kenti Hikayesi
 

Letoon’a ait olan efsaneyi Romalı bir şair olan Ovidus ’ tan öğrenebiliriz. Söz konusu efsaneye göre Tanrıça olan Leto, babası Tanrı Zeus olan ikiz bebekleri Ege Denizi’nde yer alan bir adada dünyaya getirir. Bu ikiz bebekler Apollon ve Artemis’tir.

Fakat Zeus’un karısı olan Hera’ dan kaçmak ister ve Anadolu’ya doğru yola çıkar. Şu an Letoon Antik Kenti’nin yer aldığı bölgede bulunan su ile çocuklarını temizlemek ister. Fakat burada yaşayan halk da Tanrıça Hera’nın gazabından korkmaktadır. Bu nedenle Leto’nun burada olmasına müsaade etmezler. Leto ise bu duruma oldukça sinirlenir ve bölgede yaşayan tüm halkı kurbağaya çevirir.

Letoon Antik Kenti Tarihi
 

Dünya tarihi boyunca bölge birçok milletin egemenliği altına girmiştir. En son ise Roma İmparatoru Hadrianus burayı imparatorluğu için bir kültür merkezi haline getirmiştir. Burası Roma döneminden sonra ise terk edilmiş bir yer haline gelmiştir. M.S. 5. yüzyılda ise buraya Kilise yapılarak Hristiyanlığa geçilmiş olundu. Böylelikle bölge çok tanrılı dini bırakarak tek tanrılı dine geçmiş oldu.

Letoon Antik Kenti içerisinde bugün hala yerinde duran yapılardan en sağlam olanı ise kutsal törenlerin kutlanması amacı ile yapılan tiyatrodur. Bu tiyatro Xanthos ile Letoon arasında bulunan yolun tam üzerinde kurulmuştur. Böylece bu yolu kullananlar tiyatronun içerisinden geçerek kutsal alana girmiş oluyorlardı. Bugün bu kutsal alan olarak isimlendirilen bölgede Helenestik dönemde inşa edilen 3 adet tapınağın kalıntısı bulunmaktadır.

Doğuda yer alan tapınağın içerisine bakıldığında buradaki mozaikten Tanrı Apollon’a ait olduğu anlaşılmıştır. Fakat mozaiğin orijinal olanı günümüzde Fethiye Müzesinde sergilenmektedir. Tapınakta olan ise replikadır. Geri kalan tapınaklardan büyük olanı Leto’ya küçük olanı ise Artemis’e ait olduğu bilinmektedir.

Antik kentte bir de yapılan araştırmalar sonucunda Roma Dönemi ’nden kaldığı anlaşılan yarım daire şeklini andıran bir havuz mevcuttur. Tiyatronun üst kısmında ise mezarlıklar ve Bizans Kilisesi yer almaktadır. Kutsal alanın bulunduğu bölgede ise kazı çalışmaları daha yapılmamıştır.

Antik kent 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Mimari Listesi’nde yer almıştır. Likya’nın yürüyüş yolu üzerindedir. Kaş, Kalkan ve Fethiye gibi önemli turizm merkezlerini ziyarete gelen birçok turist buraya da mutlaka uğramaktadır.

Letoon Antik Kenti Nasıl Gidilir?
 

Antik kenti gezmek isteyen ziyaretçilerin birçoğu gitmeden önce mutlaka kente nasıl gidileceği ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Kent Muğla’nın ilçesi olan Seydikemer sınırları içerisinde yer almaktadır. Kumlukova adı verilen mahallededir. Mahallenin merkezi ile arasında yaklaşık olarak 400 metre bulunmaktadır. Kaş-Fethiye karayolunda Kınık civarından ayrılan yol ile ulaşabilirsiniz. Bu yol yaklaşıl olarak 4 kilometredir.

Genelde buraya kadar gelen ziyaretçilerin birçoğu tarihi açıdan öneme sahip olan bir diğer antik kent Xanthos’u da mutlaka ziyaret etmektedir. Sizler de Letoon’a gelmişken birçok acı yaşanmışlıklara ev sahipliği yapan bu eski kenti gezme imkânını değerlendirebilirsiniz.

Bu güzel yerlere yakın villalarda konaklama kolaylığını sunan firmamız sizlere özel havuzlu yüzlerce villayı hizmete açmıştır. Dilerseniz bu villalara tek tıkla buradan ulaşabilirsiniz.

WHATSAPP
ARA
Müşteri Temsilcileri
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati :Çıkış Tarihi:
  • Konaklama Süresi0 Gece
  • Konaklama Tutarı0₺
  • Temizlik Ücreti0₺
  • Elektrik Ücreti0₺
  • Ön Ödeme0₺
  • Kalan Ödeme0₺
  • Toplam0₺
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış